Schilderwerken

Bent u binnenkort van plan uw schilderwerken onder handen te laten nemen? Lees hier alles wat u moet weten over de belangrijkste schilderwerken.

Prijzen schilderwerken

Bij schilderwerken wordt er vaak een prijs per vierkante meter berekend. Dit bedrag varieert en hangt af van het type schilderwerk. Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijs inclusief btw, materiaal en loonkosten van de belangrijkste schilderwerken:

Type schilderwerkKostenBijbehorende werkzaamheden
Muur€ 15 tot € 20 per m²Afhankelijk van soort verf en aanbreng
Plafond€ 12 tot € 20 per m²Latexverf, 2 keer sauzen
Trap€ 15 tot € 20 per traptrede2 keer grondverf en een eindlaag
Raam€ 15 tot € 25 per raam3 dikteranden tot 100mm breed
Gevel€ 20 tot € 40 per m²Eén laag primer en twee lagen afwerking
Deur€ 70 tot € 110 per deurVoorlakken en aflakken

Stel dat u in uw woonkamer het plafond van 30 m² en de muren van 68 m² wilt laten verven. Dan bent u gemiddeld € 1.700 kwijt aan kosten voor dit schilderwerk. Wilt u meer weten over alle kosten van schilderwerken? Lees dan de kosten schilderwerken pagina.

Schilderwerken - woonkamer

Met het uitbesteden van deze schilderwerken bespaart u tijd en op lange termijn geld, doordat de klus vakkundig gedaan wordt en u ervan verzekerd bent dat het goed gebeurt. Bent u benieuwd naar de exacte prijs? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan van maximaal 6 schilders in uw buurt. Alle offertes heeft u al binnen 2 werkdagen al in huis. Door het vergelijken van prijzen bespaart u tot wel 40 % op de kosten van schilderwerken.

Belangrijkste schilderwerken

Hieronder leest u informatie over de meest voorkomende schilderwerken:

  • Muur schilderen
  • Plafond schilderen
  • Ramen schilderen
  • Gevel schilderen
  • Deuren schilderen
  • Trap schilderen

Muur schilderen

Een binnenmuur wordt meestal geschilderd met latexverf of acrylaatverf, dit zijn verfsoorten op waterbasis. Ook is het mogelijk een muur te spuiten. Dit is vaak goedkoper doordat spuiten sneller is dan het handmatig aanbrengen van een verflaag. Wilt u graag een structuur aanbrengen op uw binnenmuren? Dan biedt structuurverf een uitkomst. Het is van belang het schilderwerk voor te bereiden voordat u de muur laat schilderen. Schuif bijvoorbeeld uw meubilair aan de kant om verfspatten te voorkomen, maak uw binnenmuren schoon en repareer eventuele beschadigingen.

Schilderwerken - slaapkamer

Plafond schilderen

De verfsoort die het meeste gebruikt wordt bij het schilderen van een plafond is latexverf. Dit is een goedkope verfsoort die het schilderen van een plafond ook relatief goedkoop maakt. Als voorbereiding van dit schilderwerk dekt een schilder de muren, kozijnen, vloeren en meubels goed af om verfspatten te voorkomen. Het is mogelijk een plafond te schilderen, te spackspuiten of latex te spuiten. Spackspuiten doet een schilder wanneer u een structuur in een plafond wilt. Voor een egaal oppervlak wordt gekozen voor latex spuiten.

Ramen schilderen

Het is aan te raden het schilderwerk van een raam jaarlijks te onderhouden. Uw ramen zijn namelijk één van de meeste gevoelige zones in uw huis, doordat weersomstandigheden het hout van uw ramen aantasten. Bij de voorbereidende werkzaamheden plakt de schilder afplaktape op de ruiten en het hang- en sluitwerk. Het is vooral belangrijk dat er goed wordt geschuurd, zodat de verf goed hecht aan het raamwerk. Bij het schilderen van het raam wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  • houten ramen
  • PVC en aluminium ramen

Schilderwerk - kozijnen

Gevel schilderen

Een buitenmuur behandelt een schilder anders dan een binnenmuur. Dit komt doordat dit schilderwerk met weersomstandigheden te maken krijgt en hier tegen bestand moet zijn. Een opknapbeurt beschermt de gevel tegen vochtaanslag. Ook krijgt uw woning meteen een frisse en verzorgde uitstraling wanneer u de gevel laat schilderen. Als voorbereidend werk controleert een schilder of er gaten of scheuren in de gevel zitten. Indien dit zo is, worden deze gerepareerd. Na deze reparatiewerkzaamheden reinigt een schilder de buitenmuur grondig met een hogedrukspuit of door deze te borstelen. Hierna kan de vakman beginnen met het schilderen van uw gevel.

Schilderwerk - huis

Deuren schilderen

Doordat deuren veel gebruikt worden ziet u na verloop van tijd veel gebruikssporen. Door uw deuren te laten schilderen werkt u deze weg. Voorbeelden van voorbereidend werk die door de schilder verricht worden, zijn het verwijderen van de handgrepen, het schoonmaken van de deur en het repareren van eventuele beschadigingen. Verfsoorten op terpentine basis zijn geschikt voor buitendeuren, omdat deze voor de nodige bescherming tegen weersomstandigheden zorgen. Voor binnendeuren is acrylverf zeer geschikt, omdat deze verf geen oplosmiddelhoudende middelen bevat, waardoor het geen sterke geur afgeeft in uw woning.

Trap schilderen

De trap is vaak één van de eerste dingen die u ziet in een huis, wat het een belangrijk schilderwerk maakt. Als u al veel aan het schilderen bent in uw huis kunt u de trap  niet achterwege laten. Doordat de kans op slijtage groot is, wordt er een 2-compenent vloercoating gebruikt. Dit bestaat uit een basiscoating en een verharder die slijtage tegengaat. Ook bestaat er een anti-slip verflaag, waardoor een geschilderde trap minder glad is. De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het stof- en vetvrij maken van de treden en het schuren en repareren van de treden indien dit nodig is. Een vakman schildert de trap door een grondlaag aan te brengen, deze op te schuren en vervolgens af te werken met een eindlaag.

Schilderwerken - trap

Bespaar geld door een schilder in te huren

Schilderen is niet voor iedereen weggelegd. Bij veel schilderwerken komt meer kijken dan u denkt. Het is dus handig om een professionele schilder in te schakelen. Ook bespaart u door schilderwerk uit te besteden een hoop tijd en op lange termijn geld, omdat uw woning wordt voorzien van kwalitatief schilderwerk. Omdat de prijzen van schilders onderling flink verschillen is het aan te raden offertes te vergelijken. Door offertes aan te vragen brengen wij u in contact met maximaal 6 schilders in uw regio. U heeft de offertes binnen 2 werkdagen al binnen. Het vergelijken van offertes levert u direct voordeel op doordat u tot wel 40% bespaart op het uitbesteden van schilderwerken.

Schilderwerk - offerte