Deuren schilderen

Uw deuren van een nieuwe kleur voorzien geeft uw interieur een heel andere uitstraling. Maar hoeveel kost het laten schilderen van een deur en waar moet u op letten? Dat leest u hieronder.

Prijzen deuren schilderen

Het schilderen van uw deuren bestaat uit verschillende werkzaamheden. Wanneer u het schilderen van uw deur uitbesteedt aan een vakkundige schilder, wordt er vaak een prijs per m² berekend. Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijzen voor het laten schilderen van uw deuren. De prijsopbouw is inclusief loonkosten, materiaalkosten en btw.

Werkzaamheden deuren schilderenGemiddelde kosten per m² deur
Reinigen€ 4
Schuren€ 4
Plamuren€ 6
Grondlaag van dekkende acrylverf€ 12
Eindlaag van dekkende acrylverf€ 14
Totaalprijs€ 40

Stel dat u een deur wilt laten schilderen door een vakman, dan kost dit u ongeveer € 70 aan schilderkosten, rekening houdend met een standaard maat van 211,5 cm x 83 cm. Uw deuren zelf schilderen is geen gemakkelijke klus, daarom is het beter om deze klus uit te besteden aan een professionele schilder. Elke schilder hanteert zijn eigen tarieven, daarom loont het om meerdere offertes naast elkaar te leggen zodat u in één oogopslag ziet bij welke specialist u de voordeligste prijzen vindt. Vraag daarom gratis en vrijblijvend meerdere offertes op van schilders bij u in de regio. Binnen 2 werkdagen ontvangt u al offertes van tot wel 6 betrouwbare schilders. Door offertes te vergelijken bespaart u tot wel 40% op uw schilderkosten.

Deuren schilderen: essentieel voor een mooie uitstraling

Deuren binnen en buiten het huis kunnen een echte blikvanger zijn, zowel positief als negatief. Doordat deuren veel gebruikt worden, ziet u na verloop van tijd gebruikssporen. Een slecht onderhouden deur kan een fraai uitziende ruimte er ineens een stuk minder mooi uit laten zien. Door uw deur te laten schilderen door een schilder werkt u deze gebruikssporen, krasjes en oneffenheden weg en laat u uw deuren weer stralen.

deuren schilderen

Voorbereidende werkzaamheden

Bij het schilderen van deuren komen verschillende voorbereidende werkzaamheden kijken:

 • Reinigen: de deur wordt schoongemaakt alvorens de deur geschuurd wordt. Hierdoor wordt het vuil en vet op de deur verwijderd. Het schuren gaat gemakkelijker en vlotter wanneer de deur van tevoren is schoongemaakt.
 • Schuren: met het schuren zorgt de schilder ervoor dat de oude verflaag ruwer wordt, hierdoor kan de nieuwe verflaag zich beter hechten.
 • Plamuren: na het schuren worden beschadigingen in het hout geplamuurd en oneffenheden weggewerkt.

Werkzaamheden deur schilderen

Wanneer uw deur is voorbereid op het schilderen, kan het echte werk beginnen.Uw schilder volgt hierbij de volgende stappen:

 • Grondlaag: om te beginnen brengt een schilder een grondlaag aan.
 • Schuren: wanneer een grondlaag aangebracht is en goed gedroogd is, schuurt een schilder de laag grondverf zachtjes op en wordt de grondlaag stofvrij gemaakt, alvorens de eindlaag erop te brengen.
 • Droogtijd: de droogtijd is afhankelijk van de snelheid waarmee het water verdampt en hangt dus ook samen met de luchtvochtigheid en temperatuur van de omgeving. Dekkende acrylverf, de verf waarmee de meeste deuren geschilderd worden, heeft een relatief snelle droogtijd.
 • Dekkende laag: wanneer de eerste laag niet meteen dekt, brengt een schilder nog een dekkende laag aan. Twee of meerdere lagen geeft een mooiere uitstraling.
 • Tijdsduur: het verven van een deur is over het algemeen niet in één dag gedaan, omdat er meestal 2 of meer verflagen op aangebracht moeten worden en het schuren en plamuren relatief veel tijd kost. Afhankelijk van het aantal deuren dat geschilderd moet worden kan het dus zeker 2 dagen duren.

deuren schilderen binnen

Verfsoorten voor binnen- en buitendeuren

Voor het schilderen van uw buitendeur wordt een andere verf gebruikt dan bij het schilderen van uw binnendeur. Immers, een buitendeur heeft een goede bescherming nodig tegen weersomstandigheden. De verfsoorten die een buitendeur de beste bescherming geven zijn hoogglans en alkydverf, beide verven op terpentine basis. Deze verven worden gebruikt omdat het:

 • een glad resultaat geeft
 • makkelijk te reinigen is
 • relatief weinig vuilaanhechting heeft
 • goed dekkend is

Een veel gebruikte verfsoort voor binnendeuren is acrylverf. Dit is verf op waterbasis. Acrylverf is minder schadelijk voor het milieu doordat het geen oplosmiddelhoudende middelen bevat. Acrylverf heeft de volgende voordelen:

 •  droogt snel (er moet wel snel en efficiënt gewerkt worden hierdoor)
 •  minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld alkydverf
 • reukvrij
 • verkleurt niet

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt ervoor kiezen uw deuren zelf te schilderen, maa houd er dan wel rekening mee dat u kans heeft op aanzetten. Dit zijn plekken die ontstaan doordat u een nieuwe verflaag schildert over een al gedroogde verflaag. Een vakschilder zet de diverse horizontale en verticale delen zo strak mogelijk in de verf. Door in een vaste volgorde te werken wordt het risico op aanzetten voorkomen. Door uw deur schilderwerk te laten uitbesteden aan een schilder weet u zeker dat uw klus professioneel geklaard wordt.

Prijzen vergelijken

Wilt u er zeker van zijn dat uw deur netjes en vakkundig geschilderd wordt? Besteed dan uw schilderwerk uit aan een specialist. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van de beste schilders. Binnen 2 werkdagen ontvangt u al offertes van maximaal 6 betrouwbare schilders bij u in de buurt. Vergelijken levert u direct voordeel op doordat u tot wel 40% bespaart op het uitbesteden van uw schilderwerk.

deuren schilderen offerte