Gevel schilderen

Niets maakt de uitstraling van uw huis mooier en frisser dan een geschilderde gevel. Wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij het schilderen van uw gevel? Lees dan snel verder.

Prijsinformatie gevel schilderen

Wanneer u het schilderen van uw gevel uitbesteedt, wordt er vaak een prijs per m² opgemaakt. Hieronder leest u een handig overzicht van de gemiddelde prijs per m² inclusief materiaal, loonkosten en btw:

Werkzaamheden gevel schilderenGemiddelde kosten per m²
Reinigen€ 3
Repareren€ 3
Grondlaag met acrylmuurverf€ 3
Tussenlaag met acrylmuurverf€ 7
Eindlaag met acrylmuurverf€ 8
Totaalprijs € 24

Stel dat u een gevel van 60 m² moet laten schilderen, dan bent u in totaal gemiddeld € 1440 kwijt aan schilderkosten. Vaak wil een schilder wel een korting geven afhankelijk van hoe groot de gevel is. Des te groter de gevel des te hoger de korting. Uw gevel is één van de belangrijkste buitenschilderwerken en daarom is het van belang dat de klus vakkundig gedaan wordt. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van maximaal 6 betrouwbare schilders bij u in de regio. Het invullen van het offerteformulier is zo gebeurd. Offertes vergelijken levert direct voordeel op, doordat u tot wel 40% bespaart op het schilderen van uw gevel.

Gevel schilderen wit

Waarom uw gevel schilderen?

Het schilderen van uw buitengevel is een dankbare klus. Uw huis krijgt meteen een frisse en verzorgde uitstraling wanneer u de gevel laat schilderen. Bovendien beschermt een opknapbeurt de buitenmuren tegen vochtdoorslag. Het is beter om te voorkomen dan te genezen, wacht daarom niet tot weersinvloeden de gevel geheel hebben aangetast, maar wees er eerder bij en besteedt het schilderen van uw buitenmuren uit aan een vakschilder. U weet dat u uw gevel moet laten schilderen als u merkt dat de gevel begint af te bladderen. Het is aan te raden uw gevel zeker om de 5 jaar een opknapbeurt te geven.

Gevel schilderen huis

Werkzaamheden gevel schilderen

Een buitenmuur wordt anders behandeld dan een binnenmuur. Dit komt omdat een buitenmuur met weersomstandigheden te maken heeft en hier tegen bestand moet zijn. Hieronder volgen de verschillende werkzaamheden die een schilder verricht bij het schilderen van een gevel.

Voorbereidend werk

Om het schilderwerk voor te bereiden, controleert een schilder eerst of er barsten en scheuren in de buitenmuur zitten om deze vervolgens te repareren met vulling. Ook moeten losse of verpoederde voegen vervangen worden en aanslag worden verwijderd. Na de reparatiewerkzaamheden reinigt een schilder de buitenmuur grondig met een hogedrukspuit of door deze te borstelen. De ondergrond moet draagvast en vuilvrij zijn alvorens het schilderwerk wordt gestart.

Gevel schilderen spuiten

Gevel schilderen

Na de voorbereidingen brengt een schilder eerst een grondlaag aan. Deze grondlaag zorgt voor een betere hechting op de ondergrond, een verhoogde vochtbestendigheid en een betere verdeling van de verf. Na de grondlaag brengt een schilder een tussenlaag aan van acrylverf. Acrylverf op waterbasis is geschikt en wordt vooral gebruikt voor gevels omdat deze verfsoort niet alleen decoratief is, maar ook flexibel en ademend voor de muur. Ook is acrylverf overzeepbaar, kleurvast en bestand tegen UV-stralen. Het is belangrijk om goede acrylverf te hebben voor uw buitenmuren, omdat dit de duurzaamheid ten goede komt. Na de tussenlaag werkt een schilder de gevel vervolgens af met een goed dekkende eindlaag acrylverf.

Wel of geen vergunning nodig?

In het Brussels hoofdstedelijk gewest en Vlaams gewest is een vergunning nodig voor werken die de aanblik van de gevel wijzigen. Hierbij gaat het om elke gevel die zichtbaar is vanaf de straat. Als het gaat om het schilderen van de zijgevel of achtergevel, is een vergunning niet nodig. Herschildert u uw gevel in dezelfde kleur? Ook dan heeft u geen vergunning nodig.

Gevel onderhouden

Naast het schilderwerk zijn er ook andere manieren om uw gevel te onderhouden. Hierbij moet u denken aan de volgende onderhoudswerkzaamheden:

  • Gevel impregneren: dit zorgt ervoor dat uw buitenmuur vochtwerend, brandvertragend en vuilwerend is. Dit bespaart u een hoop onderhoud aan uw gevel in de toekomst.
  • Gevel renoveren: als gevels erg vervallen zijn doordat er bijvoorbeeld scheuren in de buitenmuur zitten, dan is gevelrenovatie noodzakelijk.
  • Gevel reinigen: dit is nodig om de gevel in een schone staat te houden. U kunt bijvoorbeeld uw gevel stralen om graffiti te verwijderen.
  • Gevel isoleren: dit is een goede manier om uw huis energiezuiniger te maken.

Vindt de juiste schilder

Het is belangrijk dat uw buitenmuur vakkundig wordt geschilderd. Wanneer de gevel geschilderd moet worden, is het belangrijk dat er zorgvuldig met het schilderen om wordt gegaan om zo geen slecht eindresultaat te krijgen. Door meerdere offertes te vergelijken, bespaart u meer tijd dan wanneer u elke aanbieder apart benadert. Door een kort offerteformulier in te vullen, ontvangt u al binnen 2 werkdagen offertes van maximaal 6 betrouwbare schilders in uw regio. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op het uitbesteden van uw gevel schilderwerk.

Gevel schilderen offertes