Muren schilderen

Het schilderen van een binnenmuren geeft een kamer een compleet andere uitstraling. Hoeveel kost het per m²? Hier leest u alles over de prijzen en voorbereiding van het schilderen van uw muren.

 Prijzen binnenmuren schilderen

U bent natuurlijk vooral nieuwsgierig naar de kosten van het schilderen van uw binnenmuren. Bij het uitbesteden van het schilderen van uw muren wordt er vaak een prijs per m² berekend. U heeft de mogelijkheid diverse verfsoorten aan te brengen op uw muren. Een specificatie van de gemiddelde prijzen leest u in onderstaande tabel. Hierbij is de prijs inclusief materiaal, loonkosten en btw.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs per laag per m²
Latexverf€ 7 tot € 10
Acrylverf€ 8 tot € 10
Latex spuitwerk€ 5 tot € 8
Structuurverf manueel€ 8 tot € 11
Structuurverf gespoten€ 7 tot € 10

Stel dat u uw binnenmuren van in totaal 70 m² met latex wilt laten schilderen, dan bent u gemiddeld € 595 kwijt aan schilderkosten. Het is goed om te weten dat het uitbesteden van een groter schilderwerk u relatief minder geld kost. Een schilder geeft dan vaak een korting waardoor u tot wel 20% kunt besparen. Wilt u nog meer kosten besparen op schilderwerken en bent u benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van de beste en betrouwbaarste schilders uit uw regio. Deze offertes heeft u al binnen 2 werkdagen in huis. Aangezien de prijzen wisselen per aanbieder, bespaart u door het vergelijken van offertes tot wel 40%  op het schilderen van uw binnenmuren.

Waarom uw muren laten schilderen?

Uw binnenmuren laten schilderen is relatief goedkoop en kan een saaie ruimte omtoveren tot een levendige ruimte met een prachtige uitstraling. Door een kleur te geven aan uw muren, kunt u  een rustgevend, motiverend of warm gevoel opwekken. Zo zorgt de kleur blauw voor een rustgevende sfeer terwijl een hardere kleur, zoals rood, een stimulerend en motiverend gevoel kan opwekken. U weet zeker dat het tijd is om uw binnenmuren te schilderen als de verf afbladdert of er kleine beschadigingen en oneffenheden in zitten. Het is aan te raden uw muren iedere 5 jaar te schilderen om de uitsraling van uw binnenmuren te behouden. Het opnieuw schilderen van uw binnenmuren dient namelijk ook als een beschermlaag.

Muren schilderen woonkamer

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat het echte werk begint, moet u het schilderwerk eerst voorbereiden. Deze voorbereidende werkzaamheden kunt u natuurlijk overlaten aan de schilder, maar u kunt er zelf ook rekening mee houden om geld te besparen op het schilderen van uw binnenmuren:

 • Verschuif al het meubilair van uw muren af om verfspatten te voorkomen. Wanneer het niet mogelijk is om uw meubilair te verplaatsen naar een andere kamer, is het een optie om het af te dekken.
 • Dek de vloer af met een dik vloerkleed en plak de randen af door tape te plakken op de randen van uw ruimte. Plak ook de randen van uw vensterbank en plafond af.
 • Maak de muren schoon. Voor de meeste oppervlakken is reinigen met een doek en een stofzuiger genoeg.
 • Repareer scheuren en gaten, uw schilder kan hier zeker bij helpen. Scheurtjes in uw muren worden opgevuld met plamuur.

Werkzaamheden binnenmuren schilderen

Wanneer het voorbereidende werk erop zit, begint het echte werk. Hieronder bespreken we de aanbreng van de meest gebruikte verfsoorten:  latex muurverf en acrylaatmuurverf:

 • Allereerst wordt er een grondlaag aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat de muurverf goed hecht. Deze grondlaag moet minimaal 6 uur drogen alvorens de volgende laag wordt aangebracht.
 • Voordat de afwerklaag aangebracht wordt, moet er gekit worden op de naden tussen 2 muren en tussen de muur en het plafond. Hierdoor ontstaat er een strakkere overgang en worden oneffenheden in binnenhoeken weggewerkt.
 • Als laatste wordt de afwerklaag aangebracht die bestaat uit latex of acrylaatmuurverf. Mocht het schilderwerk niet in één keer dekken, dan schildert uw schilder de binnenmuren nog een tweede of zelfs een derde keer. De droogtijd van deze verfsoorten bedraagt ongeveer 24 uur. Het is aan te nemen dat  2 afwerklagen voldoende dekking geven, maar dit is afhankelijk van de kleur en de aangebrachte laagdikte.

Muren schilderen

Verfsoorten voor binnenmuren

Er zijn verschillende verfsoorten die op binnenmuren aangebracht kunnen worden, namelijk:

 • acrylverf
 • latexverf
 • structuurverf manueel schilderen
 • latex- en structuurverf spuitwerk

Acrylverf

Acrylverf is een verf op basis van acrylaat. Deze verf zorgt ervoor dat uw binnenmuren met een soort tweede dampdoorlatende huid worden bedekt. Door de dampdoorlatendheid kan lucht en vocht gemakkelijk in uw binnenmuren trekken en er ook weer makkelijk uitkomen. Het is wel zo dat acrylverf duurder is dan latexverf, wat deze verfsoort minder populair maakt voor het schilderen van uw binnenmuren. Acrylverf wordt voor gebruikt voor badkamers en keukens omdat hier veel vocht te vinden is.

Latexverf

Wanneer u met latexverf laat schilderen krijgt u een laag die veel minder dampdoorlatend is dan bijvoorbeeld acrylverf. Hierdoor zorgt latexverf ervoor dat er een aangenaam klimaat kan ontstaan in een ruimte doordat de latex beter isoleert. Ook is het makkelijk schoon te houden. Consumenten verkiezen latexverf vaak boven acrylverf omdat deze verfsoort goedkoper is.

Structuurverf manueel schilderen

Wilt u graag een structuur manueel laten aanbrengen op uw binnenmuren? Dit kan snel en eenvoudig met structuurverf. Deze verfsoort is in feite een dikke, pasteuze latex waaraan zilverzand of kwarts aan is toegevoegd om een lichte structuur op een vlakke ondergrond aan te brengen. Bovendien zijn oneffenheden makkelijk te maskeren door deze verfsoort aan te brengen.

Latex- en structuurverf spuitwerk

Latex- en structuurverf spuiten op uw binnenmuren is een goedkope vorm van spuitwerk en een alternatief voor traditioneel schilderwerk. Latex spuiten wordt gebruikt om een oppervlak egaal te maken. Structuurverf wordt daarentegen gespoten om een korrelige structuur in het oppervlak aan te brengen. Een voorwaarde is wel dat de ondergrond van uw binnenmuren glad moet zijn. Het aantal lagen dat latex of structuur gespoten moet worden kan variëren. Dit is afhankelijk van de kleur en ondergrond. Het voordeel van latex en structuur spuiten is dat het werk relatief snel geklaard is. Een nadeel is wel dat alles zeer goed afgeplakt moet worden omdat het werk met een hogedrukspuit gebeurt.

Muren schilderen groen

Schilderwerk uitbesteden

De afwerking van binnenmuren in uw huis is heel bepalend voor de sfeer. Het gaat niet alleen om de kleur die u kiest, maar ook om de structuur van de verf. Een schilder helpt u bij de keuze voor de juiste verf, structuur en kleur voor uw muren. U profiteert bij het uitbesteden van uw binnenschilderwerk niet alleen bij het maken van deze keuzes, maar u bespaart ook nog eens tijd en op lange termijn geld doordat het schilderwerk professioneel voor u wordt opgeknapt. Het is daarom verstandig een professionele schilder in te huren. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van de beste en betrouwbaarste schilders. Binnen 2 dagen heeft u al offertes binnen van maximaal 6 schilders uit uw buurt. Offertes vergelijken levert u direct voordeel op doordat u tot wel 40% op het schilderen van uw muren bespaart.