Plafond schilderen

Het verven van een plafond is geen makkelijke klus. Daarom is het aan te raden om deze klus uit te besteden aan een ervaren schilder. Hieronder leest u alles wat u moet weten over het schilderen van een plafond.

Prijs plafond schilderen

U heeft verschillende opties als u uw plafond wilt opknappen. U heeft namelijk de keuze of u het wilt laten schilderen of wilt laten spuiten. De prijzen van het schilderen of spuiten van uw plafond zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

 • Of het plafond vlak is of dat er naden in zitten. Als er naden in het plafond zitten, is het wat lastiger voor een schilder en dus wordt er iets meer per m² gevraagd.
 • Of er reparaties aan het plafond uitgevoerd moeten worden.
 • Of het plafond al eens gesaust is. Zo nee, dan wordt er aangeraden om het twee keer te sauzen.
 • Of u een structuurverf of een gewone muurverf aan wilt brengen. Structuurverf is duurder, omdat deze verfsoort een bepaalde structuur op het oppervlak creëert.

Meestal rekent een schilder een prijs per m². Hieronder staat een handig overzicht met wat het u gemiddeld kost om een plafond te laten schilderen. Deze schilderwerk kosten zijn inclusief btw, materiaal en loonkosten.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs per m²
Bijwerken door te reinigen en te renoveren€ 4 tot € 6
Latexverf sauzen€ 7 tot € 10
Structuurverf sauzen€ 8 tot € 11
Spackspuiten€ 6 tot € 9
Latex spuitwerk€ 5 tot € 8

De prijs hangt af van factoren die worden beoordeeld door een schilder. Een schilder komt uw plafond bezichtigen om een definitieve prijs met u te maken. Vergelijk nu gratis, gemakkelijk en vrijblijvend offertes van maximaal 6 schilders bij u in de buurt. U krijgt al binnen 2 werkdagen offertes van de meest betrouwbare schilders thuisgestuurd. Door het vergelijken van schilders bespaart u tot wel 40% op uw plafond schilderwerk.

Plafond schilderen slaapkamer

Waarom uw plafond schilderen?

Een geschilderd plafond komt ten goede aan de algehele uitstraling van uw huis. Als u uw plafond bijvoorbeeld wit verft, lijkt de ruimte al veel groter dan wanneer een plafond verkleurd is. Wanneer u van plan bent een hele ruimte te schilderen, is het verstandig om met het plafond te beginnen. Aan te raden is om altijd van boven naar beneden te werken, zodat er geen verf op uw pas geschilderde muren en/of vloer druppelt.

Werkzaamheden plafond schilderen

Het schilderen van uw plafond gaat niet over één nacht ijs, maar wanneer u het goed laat doen mag het resultaat er wezen. U hoeft minder af te plakken in uw huis omdat u schilder relatief secuur te werk kan gaan bij het schilderen van het plafond. Een nadeel is dat het meer tijd in beslag neemt dan bijvoorbeeld spuitwerk. Er komen verschillende werkzaamheden bij kijken:

 • Voorbereiding: Allereerst begint een schilder met met het afdekken en afplakken van kozijnen, muren, vloeren en meubels. Het is ook een goed idee om alle meubels te verwijderen uit de ruimte. Hierdoor heeft de schilders alle ruimte zodat hij overal makkelijk bij kan.
 • Renoveren en voorstrijken: Als er naden of scheuren in het plafond aanwezig zijn, dicht een schilder deze met een geschikt vulmiddel en een plamuurmes. Daarna wordt er gekeken of het nodig is fixeermiddel of voorstrijkmiddel te gebruiken. Dit is nodig wanneer de ondergrond zuigend is of als het plafond korrelig is.
 • Plafond schilderen: Het plafond verven met structuurverf of latexverf valt onder het traditioneel schilderen van een plafond. Structuurverf creëert een bepaalde structuur op het oppervlak. Bij de aanbreng van latexverf zorgt u voor een u een egaal oppervlak. Een schilder schildert eerst de randen van het plafond met behulp van een ronde kwast. Hierna schildert een schilder het plafond in stukken van 1 m² steeds verder van het raam weg. De schilder pauzeert niet voordat het gehele plafond is geschilderd. Dit om strepen op uw plafond te voorkomen. Als de eerste verflaag erop zit, moet er gewacht worden tot deze is opgedroogd alvorens de tweede verflaag aangebracht wordt. Bij een temperatuur van 20 graden celcius kan een schilder op z’n vroegst na 12 uur een tweede verflaag aanbrengen. Bij elke 5 ℃ lager verdubbelt de droogtijd.

Plafond schilderen

Spackspuiten of latex spuiten

Laat u uw plafond liever spuiten in plaats van schilderen? Spuitwerk is relatief snel geklaard. Het nadeel is alleen dat u alles goed moet afplakken, omdat spuitwerk met een hogedrukspuit gebeurd. U kunt kiezen uit 2 verschillende soorten spuitwerken, namelijk spackspuiten en latex spuiten:

 • Wilt u een structuur in uw plafond? Dan laat u het spackspuiten. Het spackspuitwerk bevalt korrels die voor een korrelstructuur zorgen in het plafond. Spackspuiten wordt vooral veel gebruikt bij nieuwbouwhuizen. Deze structuur is verkrijgbaar van heel fijn tot heel grof. De prijs van spackspuiten is afhankelijk van de kleur en de korreldikte en of er nog afgeplakt moet worden. Als een schilder uw plafond spackspuit, worden er twee lagen aangebracht. De eerste laag zorgt er voor egalisatie en bij de tweede laag wordt de korrellaag aangebracht.
 • Wilt u uw plafond glad en egaal hebben? Laat het dan latex spuiten. Latex spuiten is een goedkope vorm van spuitwerk wat, net als spackspuitwerk, een alternatief is voor traditioneel schilderwerk. Het aantal lagen dat latex gespoten moet worden kan variëren. Dit is afhankelijk van de kleur en ondergrond.
 • Voordeel spuitwerk: De werkzaamheden zijn relatief snel geklaard.
 • Nadeel spuitwerk: U moet alles goed afplakken omdat spuitwerk met een hogedrukspuit gebeurd.

Plafond schilderen zolder

Offertes vergelijken

Er komt veel kijken bij het schilderen van uw plafond. Ervoor kiezen om uw plafond zelf te schilderen kan voor strepen zorgen die lastig zijn om te verwijderen. Voor spuitwerken wordt er een speciale machine gebruikt, die om de nodige kennis en materialen vragen. Laat het schilderen van uw plafond daarom over aan een professionele schilder. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van maximaal 6 schilders bij u in de buurt. Binnen 48 uur krijgt u al offertes binnen van de betrouwbaarste schilders. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op het schilderen of spuiten van uw plafond.

Plafond schilderen offertes