Ramen schilderen

Uw ramen schilderen is een uitstekende optie om meer kleur toe te voegen in huis of om uw ramen simpelweg weer te laten stralen. Alles weten over ramen schilderen? Lees dan gauw verder.

Ramen schilderen prijzen

Het schilderen van ramen bestaat, globaal gezien, uit 4 stappen:

  • opschuren
  • grondlakken
  • voorlakken
  • aflakken

In het onderstaande overzicht leest u de verschillende gemiddelde schilderkosten inclusief materiaal,  loon en btw die bij deze werkzaamheden horen. Het schilderen van ramen wordt vaak per meter berekend en er wordt rekening gehouden met raamhout dat gemiddeld 100 – 200 mm breed is:

Werkzaamheden raam schilderenGemiddelde kosten per meter raam
Opschuren€ 1
Grondlakken€ 2
Voorlakken€ 1,50
Aflakken€ 2,50
Totaalprijs€ 7

Stel dat u een raam met een omtrek van 4 meter wilt laten opschuren en schilderen. Dan kost dit u, volgens bovenstaand schema, gemiddeld € 28 voor een raam. Het is verstandig een vakspecialist in te huren voor het schilderen van uw ramen. Vul ons korte offerteformulier in en wij brengen u in contact met maximaal 6 betrouwbare schilders bij u in de regio. Door offertes te vergelijken bespaart u tot wel 40% op het schilderen van uw raam.

Wanneer ramen schilderen?

Het is verstandig om ongeveer eens in de 2 jaar uw ramen te controleren of ze geschilderd moeten worden. Uw ramen zijn aan onderhoud toe als:

  • u lichte scheurtjes ziet in het houtwerk
  • de verf beschadigd of verkleurd is
  • de verf verpoederd is (afgeeft) of niet meer goed hecht

Ramen schilderen wit

Zonder een periodieke schilderbeurt, gaan ramen in kwaliteit erg snel achteruit. Regen, wind, temperatuurverschillen en UV-licht hebben een flinke invloed op de kwaliteit van uw ramen. Door uw ramen regelmatig te laten schilderen voorkomt u vergrijzing, verrotting van het hout en is het raam beschermd tegen vocht.

Voorbereidende werkzaamheden

Een schilder begint met het demonteren van het raam en afplaktape aan te brengen op de ruiten en het hang- en sluitwerk zodat er geen verf op lekt. Wanneer het hout is beschadigd, vult een schilder dit op met houtvulmiddel. Als voorbereidend werk is het vooral belangrijk dat er goed wordt geschuurd,  anders zal de verf erg slecht hechten aan het raamwerk. Tenslotte maakt een schilder het raam schoon met een natte doek met white spirit om alles volledig te ontvetten. Hierna kan het echte werk beginnen en start een schilder met het schilderen van uw ramen. Bij het schilderen van ramen maken we onderscheid tussen:

  • houten ramen
  • PVC en aluminium ramen 

De werkzaamheden van het schilderen van deze ramen leest u hieronder.

Houten ramen schilderen

Wanneer het voorbereidende werk is afgerond, begint een schilder met het schilderen van uw houten ramen. Om te beginnen brengt een schilder een grondlaag, ook wel een primer genoemd, aan op uw raamkader. Het is de bedoeling dat deze grondlaag goed hecht. Een schilder laat deze eerst opdrogen om de laag vervolgens weer lichtjes op te schuren. Op plaatsen waar de grondlaag loslaat schuurt een schilder deze plek nogmaals op, om het vervolgens weer over te schilderen. Een schilder maakt geschuurde delen naderhand altijd schoon, omdat er anders resten tussen de verf komen te zitten. Als de grondlaag er goed op zit en tussen de 2 en 4 uur heeft gedroogd, kan ervoor gekozen worden om het raam voor te lakken. Dit wordt gedaan om de textuur van het hout beter tot uiting te brengen wanneer dit niet het geval is. Wanneer een schilder klaar is met deze werkzaamheden is het tijd om de ramen in de gewenste kleur te schilderen. Het is hierbij van belang dat de verf over het raamwerk gelijkmatig wordt verdeeld. Wanneer de verf erop zit wordt het raam weer gemonteerd en de afplaktape eraf gehaald.

Ramen schilderen groen

PVC en aluminium ramen schilderen

PVC en aluminium ramen schilderen kan wel degelijk, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd. Buitenramen van PVC en aluminium willen wel eens verkleuren door de zon. Met gebruik van de juiste grondlaag zijn deze materialen goed te schilderen. Wel moet er goed gecontroleerd worden of de afdichtingen tussen het glas en het raamwerk overschilderbaar zijn. Een schilder test dit uit op een klein stukje afdichting. Siliconenkit kan bijvoorbeeld niet geschilderd worden. Indien mogelijk verwijdert een schilder deze oude siliconenkit. Hierna wordt het raamwerk proper gemaakt door het te ontvetten en op te schuren met een schuursponsje. Voor het schilderen wordt bij aluminium ramen een grondlaag voor non-ferrometalen (metaal dat geen ijzer bevat) gebruikt en bij PVC ramen een grondlaag voor gladde oppervlakken. De grondlaag moet 6 uur drogen alvorens de afwerkingslaag aangebracht kan worden die ongeveer 6 tot 24 uur moet drogen afhankelijk van de verf. Hierna werkt een schilder het schilderwerk af door het PVC of aluminium raam opnieuw te kitten met siliconenkit.

Ramen onderhouden

Het beste is om het schilderwerk van een houten raam ieder jaar te onderhouden. Als u het ieder jaar bijhoudt is het onderhoud ook snel gebeurd. De ramen zijn één van de meest gevoelige zones van een woning. Regenwater heeft de neiging om op de vensterranden te blijven staan terwijl ook vorst, dooi en zonneschijn de ramen niet sparen. Om dit tegen te gaan wordt er aangeraden genoeg te ventileren.

Ramen schilderen erker

Vergelijk offertes

Zoals u heeft gelezen komt er veel kijken bij het ramen schilderen. Het is daarom aan te raden het schilderen uit te besteden aan een vakschilder die alle materialen en kennis heeft om dit voor u in orde te maken. Ook bespaart u bij het uitbesteden van uw schilderwerk een hoop tijd. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van maximaal 6 betrouwbare schilders bij u in de buurt. Deze offertes heeft u binnen 2 werkdagen al in huis. Vergelijken levert u direct voordeel op omdat u tot wel 40% bespaart op het uitbesteden van het schilderen van ramen.

Ramen schilderen offertes