Kleuradvies schilderwerk

Uw woning schilderen in de juiste kleur blaast uw interieur nieuw leven in en laat het dynamisch aanvoelen. Vindt u het lastig een kleur te kiezen die bij uw interieur past? Lees snel verder voor het beste kleuradvies voor al uw schilderwerken.

Prijzen schilderwerken

Bij het bepalen van een kleuradvies per schilderwerk, is het handig te weten hoeveel het gemiddeld kost om een schilderwerk te laten uitvoeren. Per type schilderwerk wordt er vaak een prijs per vierkante meter of meter berekend. Hieronder staan de gemiddelde prijzen per schilderwerk, inclusief materiaal en loonkosten.

Type schilderwerkKostenBijbehorende werkzaamheden
Muur€ 15 tot € 20 per m²Afhankelijk van soort verf en aanbreng
Plafond€ 12 tot € 20 per m²Latexverf, 2 keer sauzen
Trap€ 15 tot € 20 per traptrede2 keer grondverf en een eindlaag
Raam€ 15 tot € 25 per raam3 dikteranden tot 100mm breed
Gevel€ 20 tot € 40 per m²Eén laag primer en twee lagen afwerking
Deur€ 70 tot € 110 per deurVoorlakken en aflakken

Uw schilder helpt u met het juiste kleuradvies voor uw schilderwerken. Vergelijk nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes van schilders bij u in de buurt. Binnen 48 uur krijgt u al reacties van de meest betrouwbare schilders. Bespaar tot wel 40% op het inhuren van een schilder.

Vind inspiratie

De kleur bepaalt voor 60% onze reactie op een interieur. Het is daarom belangrijk de juiste kleur te kiezen. U krijgt inspiratie door te bedenken wat voor kleur u aantrekkelijk vindt. Een favoriet schilderij, de kleur van uw baby’s ogen, de vacht van uw hond. Dit zijn kleuren die u dagelijks tegenkomt en goed als inspiratie dienen voor het bepalen van de kleur van uw schilderwerken. Vindt u meerdere kleuren mooi of zijn er typische schaduwen en tinten die u aantrekken? Het is belangrijk om eerst goed na te gaan welke kleuren u echt mooi vindt om een weloverwogen keuze te maken. Een schilder helpt u hierbij.

Kleuradvies schilderwerk woonkamer

Invloed van kleur

Bij het bepalen van de kleur van uw schilderwerken is het belangrijk om rekening te houden met de functie van de ruimte die wordt geschilderd. Het is wetenschappelijk bewezen dat kleuren invloed hebben op onze stemming. Een zachte en neutrale kleur als blauw wekt bijvoorbeeld een rustgevend gevoel op en is dus ideaal voor het gebruik in slaapkamers. Een hardere kleur als rood daarentegen, motiveert en roept energie op wat uitstekend is voor uw werkruimte.

Verschillende kleuren

Er zijn veel verschillende nummers en codes om bepaalde verfkleuren aan te geven. Uw schilder kan u kleuradvies geven om u te helpen bij het kiezen van de juiste kleur. Om het u te vergemakkelijken staan de meeste gebruikte verfkleuren hieronder op een rij:

KleurcodeVerfkleur
RAL 9010Zuiver wit
RAL 9001Crème wit
RAL 1015Ivoor wit
RAL 6009Dennegroen
RAL 7016Antraciet Grijs
RAL 5003Saffierblauw
RAL 3005Wijnrood
NO.15.10Monumenten groen
U4.15.10Gelders blauw
F2.15.77Zandsteen geel
B6.45.15Engels rood
G0.05.85Mergelwit

Kleuradvies woonkamer schilderwerk

Lichtinval

Natuurlijk daglicht zorgt voor de mooiste kleuren. Wel heeft daglicht een bepaalt effect op kleuren. Houdt daarom rekening met de richting waaruit het licht de ruimte binnenvalt:

  • Het licht valt de ruimte binnen vanuit het noorden: Vermijd de kleur blauw. Blauw in combinatie met licht vanuit het noorden heeft een kil effect. Ook groene tinten met blauwe accenten kunt u beter vermijden. Warme donkere tinten, zoals rood, zijn aan te raden.
  • Het licht valt de ruimte binnen vanuit het zuiden: Hierbij passen lichte kleuren. In het zuidelijke licht kunt u blauw goed gebruiken, omdat deze kleur dan veel warmte krijgt.
  • Het licht valt de ruimte binnen vanuit het oosten: De ruimte lijkt een beetje blauw in het licht vanuit het oosten. Het is dus het beste om te werken met deze kleur of om voor groen te kiezen. Groen komt namelijk echt tot leven in het ochtendlicht vanuit het oosten.
  • Het licht valt de ruimte binnen vanuit het westen: Kies voor grijze en witte tinten. Ook rood en roze werken goed omdat u te maken heeft met oranje en gele lichten vanuit het westen.

Kiezen voor wit kan altijd wanneer u geen liefhebber bent van kleur in het huis. Wit straalt rust uit en is te combineren met alle kleuren, tinten en accessoires.

Kleuradvies schilderwerk gezin

Ruimtelijke kleureffecten

De kleuren die u kiest hebben altijd een bepaalt effect op de ruimte. Warme en donkere tinten maken een ruimte kleiner, wat een intiemere sfeer geeft. Lichte en koele kleuren laten een ruimte daarentegen groter lijken. Hieronder staan nog een paar kleureffecten voor u opgesomd:

  • Wilt u de muur van uw ruimte wat dichter naar u toehalen? Dan is het verstandig om deze muur in een donkere kleur te schilderen. Dit laat een lange ruimte korter en breder lijken wat voor een leuk effect in een langere kamer zorgt.
  • Wilt u een ruimte groter laten lijken? Gebruik dan lichte kleuren op de muren en plafond. Deze lichte kleuren weerkaatsen het licht wat een vergrotend effect oplevert. Ook satinverf kan een ruimte groter maken, omdat het licht beter wordt gereflecteerd. Satinverf is namelijk een zijdeglanzende grond en aflak.
  • Wilt u de kamer hoger doen lijken? Verf dan het plafond in een lichtere kleur dan de muren en vermijdt kleuraccenten of behang met horizontale lijnen. Indien u de kamer lager wilt laten lijken, schildert u het plafond in een donkere kleur. Als u het plafond nog lager wilt laten lijken laat u de plafondkleur een stuk doorlopen op de muren. Brede strepen doen de kamer ook lager aanvoelen.
  • Wilt een een smalle ruimte breder laten lijken? Kies dan een lichte kleur voor de lange zijmuren en een donkere kleur voor de korte kopse muren. U breekt het lengtegevoel van de lange muren door verschillende accenten op deze muren aan te brengen.

Kleuradvies schilderwerk rood

Kleuren buitenschilderwerk

Bij het kiezen van een kleur voor uw buitenschilderwerk is het belangrijk dat u rekening houdt met de kleur van schilderwerken in uw omgeving. Uw gevel mag bijvoorbeeld niet in bepaalde kleuren geschilderd worden. Het is van belang dat de kleuren van uw schilderwerken goed aansluiten op het schilderwerk van bijvoorbeeld de buren. Ook is het handig om rekening te houden met de kleur van andere materialen, zoals dakpannen. Het is mooi als de verfkleur hierbij past. Houdt u ook rekening met kleurafspraken die gelden voor een bepaalde straat of wijk. Vraag dit na bij uw gemeente.

Kleuren combineren

Als u uw interieur wilt schilderen is het handig om te weten welke kleuren er bij elkaar passen. Kleuren combineren brengt leven in de ruimte. Uw schilder kan u hierbij helpen door kleuradvies te geven. Hieronder staan de beste kleurencombinaties voor u opgesomd:

KleurKenmerkenGoed te combineren met:
GrijsChique en stijlvol. Combineer met andere kleuren om een sombere uitstraling te voorkomen.Alle felle kleuren.
GeelVrolijke kleur, maar overheerst snel. Perfect als accentkleur.Groen. Geel toegepast in kalkachtige verf is graai en kan een mooie klassieke sfeer geven.
BruinWarme kleur die associeert met hout.De kleuren geel en oranje. Ook een frisse kleur als blauw en groen combineren goed. De kleur bruin past goed in uw slaapkamer.
BlauwOpenheid en het spirituele. Een kleur die uw fantasie prikkelt.Wit waardoor het fris blijft. In combinatie met groen ontstaat een sfeer die balans geeft.
GroenKan betoveren en geeft rust. Met groen valt goed te accentueren en te spelen met licht.Bruin, blauw en geel. Groen in een kalkachtige kleur kan betoverend werken.
RoodEmotie en kracht. één van de meest intense kleuren.Oranje en paartinten. Ook de koelte van een mooie blauw harmoniseert fraai met rood.
OranjeEen kleur om te doseren. Oranje geeft plezier, harmonie en straalt vrijheid uit. Bij voorkeur een accentkleur.Zachte tinten blauw. Een sterke kleur rood is ook fraai. Zeker met frist wit.
RozeDe kleur die mannen en vrouwen opdeelt. Roze heeft iets eigens. Zachte wit-tinten, blauw of groen. Samen met oranje wordt roze heel bijzonder. Roze is durf en is fraai in een badkamer en slaapkamer. Het staat goed als accent in elke kamer en natuurlijk in een meisjeskamer.
ZwartSpeelt met een spannende manier met licht doordat het licht absorbeert. Wit en met neutrale tinten.
WitStraalt en is helder. Wit is de mooiste basis.Alle kleuren en past in elke ruimte.

Kleurenwaaier

Wilt u verfkleuren vergelijken? Dan is het gebruik van een kleurenwaaier het juiste hulpmiddel. Leen deze van uw schilder of bestel een kleurenwaaier. Gemiddeld kost een kleurenwaaier € 25.

Kleuradvies waaier schilderwerk

Vergelijk offertes

Een schilder inhuren helpt u bij het kleuradvies van schilderwerken. Het vinden van een goede schilder doet u door gemakkelijk, gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken van maximaal 6 schilders bij u in de buurt. Het offerteformulier is zo ingevuld en binnen 48 uur krijgt u alle reacties van de betrouwbaarste bedrijven bij u in de buurt. Door het vergelijken van schilders bespaart u tot wel 40% op de prijs van schilderwerken.