Milieutips schilderwerk

Wilt u weten hoe u uw steentje bijdraagt aan een beter klimaat? Lees dan snel verder en volg deze milieutips op als u uw schilderwerk uitbesteedt.

1. Gooi resten veilig weg

Deze eerste milieutip voor schilderwerken is meteen de belangrijkste. Wanneer een vakman uw woning schildert zullen er vrijwel altijd wat resten overblijven, zoals verdunners, solventresten of verf. Laat uw schilder deze resten nooit door de gootsteen spoelen. Dit afval is namelijk schadelijk voor het milieu. Als u klein en gevaarlijk afval door de gootsteen spoelt, kan er zelfs ontploffingsgevaar ontstaan. Stort dit afval ook niet bij het gewone huisafval, het is beter om deze resten in luchtdichte potten of blikken te stoppen en weg te brengen naar een containerpark.

Milieutips schilderwerk

2. Kwasten en rollers niet onder de kraan afspoelen

Vertel uw schilder de kwasten en rollers niet af te spoelen onder een lopende kraan. Verf is namelijk milieubelastend en wanneer dit in de gootsteen wordt gegooid, blijven er verfresten in het riool achter. Ook de minder milieubelastende verf, zoals verf op waterbasis, hoort niet thuis in de gootsteen, al hebben deze verven een lager gehalte oplosmiddel. Het is beter deze kwasten en rollers schoon te maken in een emmer met een potje white spirit. Door de white spirit zinkt het vuil na een tijdje, en het bovenste gedeelte heldere water kan dan hergebruikt worden om uw materiaal mee te reinigen. Zijn de kwasten en rollers al een paar keer hergebruikt en toe aan vervanging? Laat deze dan uitdrogen en gooi ze weg bij het huisafval. Ook als een geschilderde laag een bepaalde droogtijd nodig heeft, is het verstandig uw schilder te vertellen de kwast of roller niet uit te spoelen. Het is beter om een kwast of rol in bijvoorbeeld vershoudfolie te wikkelen en vervolgens later weer her te gebruiken. Deze milieutip voor schilderwerken wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Bij solventverven (oplosmiddelhoudende verf) is het beter de kwast in aluminiumfolie te wikkelen, omdat deze soorten verf drogen onder invloed van licht.

Milieutips schilderwerk 1

3. Verfbakje goed schoonmaken

Een goede milieutip voor schilderwerken is om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Neem bijvoorbeeld een verfbakje. Wanneer de verfresten in een bakje zijn opgedroogd, kunt u het verfbakje uitborstelen en vervolgens gemakkelijk hergebruiken. Na een dag is de verf al droog genoeg om er zelfs een andere kleur in te bewaren. Het hergebruiken van materialen is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens goed voor uw portemonnee.

4. Koop de juiste hoeveelheid verf

Koopt u zelf uw verf in? Overleg dan vooraf met uw schilder hoeveel verf u nodig heeft voor uw schilderwerken. Laat uw te schilderen oppervlakten opmeten en vermenigvuldig de lengte en de breedte om het totaal aantal m² te berekenen. Het verschilt per verfsoort hoeveel m² er met een liter geschilderd kan worden, maar gemiddeld is het 8 m². Door de hoeveelheid nauwkeurig in te kopen, voorkomt u dat u de restanten verf achteraf hoeft weg te gooien of veilig hoeft op te slaan. Heeft u teveel verf gekocht en heeft u een grote hoeveelheid verf over? Overweeg dan om de resten te doneren aan bijvoorbeeld een kerk, school of andere organisatie. Dit is naast een milieutip voor schilderwerken ook nog eens een mooie liefdadigheid.

5. Gebruik latexverf

Latexverf is minder schadelijk voor het milieu,  omdat het een waterverdunbare verfsoort is. Wel bevat latexverf nog schadelijke stoffen zoals conserveermiddelen en bestrijdingsmiddelen, waardoor het nog steeds niet door de gootsteen mag worden gespoeld. Het is niet alleen belangrijk om aan het milieu te denken tijdens het schilderen, ook uw eigen gezondheid heeft prioriteit. Vergeet daarom niet om de ruimte goed te ventileren wanneer uw schilder herhaaldelijk of langdurig werkt met verf. Het inademen van bepaalde verfstoffen schaadt namelijk uw gezondheid.

Milieutips schilderwerk 2

6. Kies voor natuurverf

Natuurverven zijn beter voor het milieu. Tijdens de milieuvriendelijke productie wordt er zorgvuldig omgegaan met grondstoffen en zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het is dan ook minder schadelijk voor het milieu wanneer u deze verf weggooit. Fabrikanten maken de samenstelling van hun verven ook openbaar, u ziet dus zelf op de verpakking of deze stoffen het milieu of zelfs uw gezondheid schaden. Veel natuurverven bevatten, in mindere mate, nog schadelijke stoffen. Gooi deze verfresten dus altijd weg bij het klein chemisch afval.

Huur een schilder in

Bent u overtuigd door bovenstaande milieutips voor schilderwerken en wilt u uw schilderwerken op een milieuvriendelijke manier laten uitvoeren? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van betrouwbare schilders bij u in de buurt. Het tarief dat verschillende schilders hanteren kan namelijk erg verschillen. Het offerteformulier is zo ingevuld en u ontvangt al binnen 48 uur reacties van de meest betrouwbare schilders. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op het inhuren van een schilder. Zo hoeft u niet alleen te denken aan het milieu maar denkt u ook aan uw eigen portemonnee.