Schilderwerk onderhouden

Uw schilderwerken goed onderhouden zorgt er namelijk voor dat uw schilderwerk langer meegaat. Wilt u weten hoe u het beste uw schilderwerk kan onderhouden? Lees dan snel verder

Maak schilderwerk regelmatig schoon

Als er veel vuil op het schilderwerk zit, heeft de zon meer kans om het schilderwerk kapot te branden. Wanneer dit schoon is, weerkaatst de zon in de verflagen en verbrandt het niet. Uw binnen-en buitenwerk schoonmaken zorgt ervoor dat vuil en stof niet aanhecht doordat vuil en stof steeds meer vuil en stof aantrekt. Maak uw schilderwerk minimaal 2 keer per jaar schoon met een vochtige doek. Gebruik hierbij hard of gedistilleerd water om hardnekkige vlekken te verwijderen. In hard en gedistilleerd water zitten namelijk geen zuren en mineralen die de verf aantasten of laten verkleuren. Vergeet bij het schoonmaken vooral niet de bovenkant van het houtwerk van ramen en deuren waar vaak vuil blijft zitten.

Inspecteer 2 keer per jaar

Schilderwerk onderhoud kozijn

Inspecteer 2 keer per jaar uw schilderwerk om op die manier verval te voorkomen. Het is goed om vooral te letten op plekken als overgangen tussen liggend en staand houtwerk, onderkanten van hout en multiplex en de glasafdichting. Deze plekken zijn namelijk het gevoeligst voor aftakeling. Het schilderwerk is aan onderhoud toe als de verf poedert, niet genoeg hecht of als de verf barsten heeft. Indien meer dan een kwart van de verf van een oppervlak gebarsten is, kan de verf beter helemaal opnieuw aangebracht worden. Dit kost namelijk net zo veel tijd als dat u de gebarsten verfplekken zou restaureren.

Schilderwerk bijwerken

Het schilderwerk goed onderhouden kost wat moeite, maar dan bent u op lange termijn wel minder geld kwijt. Laat schilderwerk daarom  tijdig bijwerken bij door een schilder om erger te voorkomen. Grote beschadigingen, zoals houtrot, zijn dicht te maken met vulmiddel en een plamuurmes. Deze kleine naadjes zijn te dichten met acrylaatkit.

Zorg voor voldoende ventilatie

Goede ventilatie zorgt voor een langere levensduur van uw binnenschilderwerken. Ventileren zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vochtige lucht. Wanneer dit niet goed gebeurt, condenseert de vochtige lucht op bijvoorbeeld uw ramen. Wanneer er steeds vocht op uw houtwerken zit, laat de verf op den duur los. Ook kan er mos, schimmel of algaanslag ontstaan doordat er vocht aanwezig is. Deze, soms hardnekkige, aanslag dient verwijderd te worden alvorens te beginnen met schilderen. Dag en nacht ventileren door het laten openstaan van ventilatieroosters is dus belangrijk voor de levensduur van uw schilderwerken. Ook is goed ventileren goed voor een gezonde leefomgeving. Vervuilde lucht versterkt namelijk allergieën, luchtwegproblemen, en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn.

Schilderwerk onderhoud dakraam

Duurzame verf

Gaat u een houten oppervlak schilderen? Dan zijn er verschillende houtverven die het hout niet alleen verfraaien, maar het ook langer laten meegaan. Hierdoor hoeft uw schilderwerk minder vaak te worden bijgewerkt of te worden vervangen. Dit is niet alleen een tip voor het goed onderhouden van uw schilderwerk, maar is ook nog eens een milieutip omdat deze verf de milieubelasting vermindert die ontstaat door houtproductie. Hout gaat met deze verf immers langer mee door de betere bescherming. Hieronder leest u meer over deze duurzame houtverven:

  • Vernis: transparante lak die in meerdere lagen (3 tot 5) wordt aangebracht en hout beschermt tegen weersomstandigheden, vocht en vuil. Vernis wordt meestal binnen toegepast, omdat er geen pigmenten worden toegevoegd. Er kan relatief snel verkleuring optreden als vernis buiten aangebracht wordt.
  • Lak: dekkende kleurlak die na een grondlaag aangebracht kan worden. Ook deze lakverf beschermt uw schilderwerk tegen weersomstandigheden, vocht en vuil. De lak bevat pigmenten die de verkleuring door het zonlicht (UV) voorkomt. Deze houtverf is te gebruiken voor binnen- en buitenschilderwerken.
  • Beits: indringende olie die het hout voedt en accentueert. Beits moet in meerdere lagen aangebracht worden. Voor de aanbreng is er geen grondlaag nodig. Beits laat transport van waterdamp vanuit de onderlaag toe, waardoor het vocht weg kan uit het hout. Dit voorkomt houtrot. Deze transparante olie beschermt ook tegen weersomstandigheden en vuil en wordt voornamelijk op buitenschilderwerken toegepast.

Schilderwerk onderhoud schutting

Schilderwerk onderhoud uitbesteden

Door uw schilderwerken goed te onderhouden verlengt u de levensduur van uw schilderwerken en hierdoor bespaart u op lange termijn geld. Door uw onderhoudswerk uit te besteden bent u ervan verzekerd dat uw schilderwerk professioneel gecontroleerd en bijgewerkt wordt. Maak met uw schilder afspraken over een onderhoudsabonnement of contract. Dit heeft als voordeel dat u geen omkijken meer heeft naar het onderhoud van uw schilderwerken. Bent u op zoek naar een ervaren schilder in uw regio? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van de betrouwbaarste schilders in uw regio. Het offerteformulier is zo ingevuld en binnen 2 werkdagen ontvangt u de reacties van maximaal 6 schilders. Het vergelijken van offertes levert u direct voordeel op omdat u tot wel 40% bespaart op de kosten voor het inhuren van een schilder.