Schilderwerk voorbereiden

Als u van plan bent om te schilderen is een goede voorbereiding de helft van het werk. Uw schilderwerk voorbereiden scheelt u tijd en geld. Hieronder leest u de beste tips voor de voorbereiding van uw schilderwerk.Als u van plan bent om te schilderen is een goede voorbereiding de helft van het werk. Uw schilderwerk voorbereiden scheelt u tijd en geld. Hieronder leest u de beste tips voor de voorbereiding van uw schilderwerk.

Een optimale voorbereiding

Gaat of laat u binnenkort uw woning schilderen? Begin hier dan niet aan zonder een goede voorbereiding. Door uw schilderwerken op de juiste manier voor te bereiden voorkomt u dat u uw schilderwerken vroegtijdig moet vervangen. Een goede voorbereiding van schilderwerken bestaat uit de volgende stappen:

 1. De kamer voorbereiden
 2. Het schilderoppervlak repareren
 3. Schimmel verwijderen
 4. Oude verflaag verwijderen
 5. Schuren en ontvetten schilderwerk
 6. Ondergrond voorbereiden
 7. Buitenschilderwerken voorbereiden

1. De kamer voorbereiden

Het eerste waar u aan moet denken als u uw schilderwerk voorbereidt is om de kamer te prepareren waarin geschilderd gaat worden. Hierbij moet u denken aan:

 • Het verplaatsen van meubilair van de muur af en dit af te dekken met een kleed om verfvlekken te voorkomen.
 • Een vloerkleed op de vloer leggen. Dit voorkomt dat er verfvlekken op de vloer komen. Gebruik hiervoor geen plastic kleed omdat dit te glad onder de voeten is. Gebruik ook geen dun doek of tafelkleed omdat de verf dan door het het te dunne kleed lekt. Het beste is om een kleed van dik materiaal dat niet te glad is op de vloer te leggen, zoals  een gebruikt speelkleed.
 • Het afdekken van deurknoppen en lampen die niet makkelijk te verwijderen zijn met tape of een zakje om verfspatten te voorkomen.

Schilderwerk voorbereiden

2. Het schilderoppervlak repareren

Om het schilderwerk voor te bereiden is het van belang om kleine gaatjes en beschadigingen in uw schilderwerk te repareren. Dit wordt gedaan door de gaten te dichten met vulmiddel en ze af te werken met een plamuurmes. Als er nog wat vulmiddel uitsteekt wordt het glad geschuurd met fijn schuurpapier. Het kan zijn dat een diep gaatje twee keer gevuld moet worden doordat het vulmiddel krimpt. Als er sprake is van houtrot moet het gerepareerd worden door het rotte gedeelte weg te snijden en het gat te vullen met nieuw hout en een vulmiddel.

Schilderwerk voorbereiden opvullen

3. Schimmel verwijderen

Het verwijderen van schimmel valt ook onder het goed voorbereiden van schilderwerk. Schimmel wordt meestal veroorzaakt door te weinig ventilatie van vochtige ruimtes zoals de badkamer. Om schimmel te verwijderen gebruikt u verdund bleekmiddel. De maatstaf is 25 milliliter bleekmiddel op 1 liter water. Met een spons dept u de schimmelplekken aan waarna u deze laat opdrogen. Als de schimmel na één dag nog steeds niet helemaal weg is probeert u de behandeling na een dag nogmaals.

4. Oude verflaag verwijderen

Op het moment dat de oude verflaag te veel beschadigingen heeft, is afgebladderd of is verkleurd, heeft overschilderen geen zin meer. Als meer dan een kwart van het oppervlak van de oude verflaag versleten is, duurt het herstellen van het versleten oppervlak langer dan het verwijderen van de gehele oude verflaag. Een goede voorbereiding van schilderwerken is nodig om deze oude verflaag te verwijderen.

Er zijn verschillende technieken om de oude verflaag te verwijderen:

 • de oude verflaag opschuren met een schuurmachine
 • met een brander de oude verflaag wegbranden
 • afbijtmiddel over de verf smeren, in laten trekken en met een krabber eraf halen

5. Schuren en ontvetten schilderwerk

Het is essentieel om een schilderwerk te ontvetten en op te schuren alvorens deze in een grondverf of primer te zetten. De grondverf hecht dan beter en zal langer blijven zitten. Het ontvetten moet gebeuren voordat er geschuurd wordt, anders wordt het vet in het materiaal geschuurd. Door het schuren wordt een oppervlak ruwer waardoor verf op het oppervlak meer grip krijgt.

Schilderwerk voorbereiden schuren

6. Ondergrond voorbereiden

Voordat u gaat schilderen is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden:

 • Grondverf: gewone verf trekt te snel in hout, waardoor de verflaag in het hout verdwijnt. Grondverf heeft een groter vullend vermogen waardoor het een dekkende functie heeft. Gebruik geen grondverf als de houten ondergrond al eerder geschilderd is en geen gebreken vertoont. Een oppervlak als aluminium of metaal heeft ook een deklaag nodig. Grondverf is geschikt om de verf goed te laten hechten op het gladde oppervlak van dit soort materialen.
 • Voorstrijkmiddel: is nodig wanneer er geschilderd wordt op een zuigende ondergrond. Door water op de ondergrond te laten druppelen kunt u controleren of een ondergrond zuigend is. Indien het water snel verdwijnt is er sprake van een zuigende ondergrond en is het verstandig een voorstrijkmiddel te gebruiken. Door voorstrijkmiddel hecht de verf beter en geeft het een betere dekking.

Voorstrijkmiddel is toe te passen op:

 • steen en beton
 • spackspuitwerken
 • pleister- en stucwerk
 • gips- en boardplaten
 • nieuwbouwmuren

7. Buitenschilderwerken voorbereiden

Wanneer u de buitenkant van uw huis wilt schilderen vraagt dit verschillende voorbereidingen. Hieronder leest u meer over de ideale voorbereiding voor buitenschilderwerken, bijvoorbeeld voor uw buitenmuren:

 • Gebruik zeil om bepaalde planten en tuinmeubilair mee af te dekken.
 • Het is verstandig een lint te doen om de struiken die in de weg staan. Zo komt er geen verf op uw struiken en geen takjes in uw verf.
 • Net als bij binnenschilderwerken is het verstandig om bepaalde objecten te verplaatsen. Hierbij moet u denken aan brievenbussen, tuinlichten en verplaatsbare schuttingen.

Schilderwerk voorbereiden buiten

Laat het echte werk beginnen

Heeft u uw schilderwerk voorbereid en bent u klaar voor het echte werk? Besteedt uw schilderwerk dan uit aan een professionele schilder. Een schilder helpt u bij het voorbereiden en uitvoeren van uw schilderwerk. Het tarief dat schilders hanteren kan erg verschillen. Vergelijk daarom gratis en vrijblijvend offertes van de betrouwbaarste schilders. U ontvangt al binnen 48 uur offertes van maximaal 6 betrouwbare schilders bij u in de regio. Het vergelijken van de prijzen  levert u direct voordeel op doordat u tot wel 40% bespaart op schilderkosten.