Verfsoorten

Schilderen begint met de keuze voor een verfsoort. Hieronder leest u welke verfsoorten er zijn, voor welke ruimtes u ze kunt gebruiken en hoeveel de verschillende verfsoorten kosten.

Prijzen verfsoorten

De prijsverschillen tussen de verfsoorten zijn groot en zijn vooral afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegd pigment. Pigment is namelijk het duurste bestanddeel van verf. Als verf meer pigment bevat, heeft het een betere dekking. Hieronder leest u de gemiddelde prijzen van de populairste en meest voorkomende verfsoorten in een handige tabel:

VerfGemiddelde prijs per liter
Grondverf€ 20 - € 30
Beits€ 25 - € 35
Dekkende acrylverf€ 30 - € 45
Dekkende alkydverf€ 25 - € 40
Latex binnenmuur- en plafondverf€ 10 - € 20
Latex gevelverf€ 15 - € 25

Zoals u ziet verschillen de verfsoorten onderling flink van prijs. Dekkende verfsoorten, zoals acrylverf en alkydverf, hebben veel pigment wat de prijs van deze verfsoorten hoger maakt. Uw schilder koopt vaak grote hoeveelheden tegelijk in, waardoor een schilder een verf goedkoper aanbieden. Bent u op zoek naar een voordelige schilder bij u in de buurt? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van de meest betrouwbare schilders uit uw regio. Door offertes te vergelijken bespaart u tot wel 40% op het uitbesteden van uw schilderwerken.

Verfsoorten

Er zijn verschillende verfsoorten die geschikt zijn voor uw woning. We maken onderscheid tussen:

 • grondverf
 • verfsoorten voor binnenschilderwerk
 • verfsoorten voor buitenschilderwerk

Grondverf

Grondverf, ook wel primer genoemd, is de eerste laag op een ondergrond voor zowel binnen -en buitenoppervlakten. Grondverf zorgt voor een goede hechting en zorgt voor dat de eindlaag nog meer gaat stralen. Grondverf is onmisbaar bij veel schilderwerken.

Verfsoorten wit

Verfsoorten voor binnenschilderwerk

Er zijn verschillende verfsoorten die u kunt gebruiken voor binnenschilderwerk:

 • acrylverf
 • latexverf
 • witkalk

Acrylverf

Acrylverf is een verf op basis van water. Acrylverf is populair voor binnenschilderwerk omdat:

 • het reukvrij is en snel droogt
 • het minder schadelijk is voor het milieu
 • het niet verkleurt en duurzaam is

Acrylverf wordt ook gebruikt voor buitenmuren, omdat het ervoor zorgt dat de muur goed dampdoorlaatbaar is. De verf droogt binnen 30 tot 60 minuten. Hierdoor moet er snel worden gewerkt, een gedroogde verflaag mag u namelijk niet overschilderen. Acrylverf (na goed schuren) kan wel op gewone verf of beits worden aangebracht, maar niet andersom. Dus als u uw schilderwerken met acrylverf laat schilderen, moet het altijd met acrylverf overgeschilderd worden wanneer dit nodig is. Indien u het over wilt laten schilderen met een andere verfsoort moet eerst de gehele acrylverflaag eraf gehaald worden. Pas acrylverf dus weloverwogen toe.

Latexverven

Latexverf is geschikt voor uw binnenmuren en plafond. Deze verfsoort is erg gemakkelijk in gebruik en verdunbaar met water. Ook heeft kwalitatieve latex muurverf een isolerende werking, wat u een besparing oplevert op uw verwarmingskosten. Verdere bijkomende voordelen zijn de schimmel- en vlekbestendigheid. Een klein nadeel van latexverf is dat de verf niet waterbestendig is en de verf hierdoor niet geschikt is voor vochtige ruimtes. Naast de gewone latexverf zijn er ook 2 ’kleine broertjes’ van de latexverf, namelijk:

 • Vinyllatex: deze verf heeft een betere dekking en is waterbestendig. Hierdoor is vinyllatex geschikt voor badkamers en andere vochtige ruimtes.
 • Acryllatex: acryllatexverf, beter bekend als acrylaatverf, heeft een uitstekende dekkracht en is goed bestand tegen vuil. Doordat de verf eenvoudig is te reinigen, is het ideaal om toe te passen in de keuken.

Met een liter latexverf, vinyllatex en acryllatex verft uw schilder zo’n 12 tot 15 m² aan muur of plafond.

Verfsoorten schilder

Witkalk

Witkalk is een voordelige verfsoort, geschikt voor binnenmuren en plafonds. De verf is een poeder die met water aangemengd wordt. Tegenwoordig wordt witkalk nog maar weinig gebruikt. In oudere huizen komt nog wel vaak witkalk voor. U kunt controleren of er witkalk is gebruikt door met een vochtige doek over de muren en plafonds heen te gaan. Als de verf afgeeft, dan is er witkalk gebruikt. Het is niet mogelijk om witkalk over te schilderen met latex. Wanneer u uw muren toch met latex wilt schilderen moet de witkalk eerst verwijderd worden. Dit doet u door het oppervlak met water te besprenkelen en met een borstel stevig af te schrobben. Kalkverf lost namelijk op in water.

Andere verfsoorten voor binnenwerk

Er zijn nog een aantal andere verfsoorten die een schilder kan gebruiken voor uw binnenschilderwerk:

 • Dekkende lakverf: een verf op waterbasis die makkelijk te mengen is met andere kleuren en vooral geschikt is voor houten binnenramen, plinten en deuren.
 • Renovatieverf: muren en plafonds die vervuild zijn door nicotineaanslag, vochtplekken of roetaanslag worden voorbehandeld met renovatieverf alvorens het te schilderen met gewone verf.
 • Vloerverf: een kras- en slijtvaste verf. Perfect voor het schilderen van vloeren en trappen.

Verfsoorten rood

Verfsoorten voor buitenschilderwerk

Verf voor buitenschilderwerk beschermt materialen tegen weersomstandigheden. Hieronder leest u een overzicht van verfsoorten die een schilder gebruikt voor buitenschilderwerk:

Alkydverf: alkydverf is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Veel professionele schilders kiezen voor deze verf omdat ze zelf de dikte aan kunnen passen en het prettig vinden schilderen. Om deze verf te verdunnen wordt er terpentine gebruikt. Doordat alkydverf een sterke geur heeft, wordt het afgeraden deze verf binnen te gebruiken. De verf is verkrijgbaar in zowel dekkende en transparante verfproducten, evenals grondverf en beits.
Dekkende hoogglansverf: hoogglansverf is, dankzij de harde toplaag, vooral geschikt voor het schilderen van uw buitenramen. Hoogglansverf is een gladde afwerklaag die makkelijk te reinigen is en weinig vuil aantrekt. Dekkende hoogglansverf is te gebruiken voor hout, maar ook voor kunststof en aluminium.
Transparante lak: wilt u de structuur van uw te schilderen oppervlak beter zichtbaar maken? Gebruik dan een blanke transparante lak. Deze lak wordt veel gebruikt op onbehandeld hout. In tegenstelling tot alkydverf is deze transparante lak voor buiten minder bestand tegen weersinvloeden. Het oppervlak moet daarom ongeveer eens in de 3 jaar bijgeschilderd worden. Er is geen grondverf nodig wanneer u transparante lak op een schilderwerk wilt schilderen.
Beits: beits wordt gebruikt voor divers houtwerk. Het wordt aangebracht om een transparante of dekkende laag te creëren zodat vezels van het hout beschermd worden tegen weersomstandigheden en tegelijkertijd het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. Beits is ideaal om bijvoorbeeld uw tuinhuis mee te schilderen.

Verfsoorten buiten

Andere verfsoorten voor buitenwerk

Hieronder staat een overzicht van speciale verfsoorten die geschikt zijn voor uw buitenschilderwerk klussen:

 • Winterverf: deze verfsoort is speciaal ontwikkeld voor winterschilders. De verf droogt sneller dan standaard verf bij winterse temperaturen.
 • High solid verf: deze verfsoort bevat minder oplosmiddel en is daarom milieuvriendelijker. Deze speciale verf droogt echter heel snel, waardoor het moeilijker is om mee te werken dan normale alkydverf.
 • Natuurverf: dit is een verf die gemaakt is uit herwinbare grondstoffen. Bij de productie van deze verf wordt het milieu zo veel mogelijk ontzien.

Bespaar geld door een schilder in te huren

Zoals u wellicht heeft gelezen zijn er veel verschillende soorten verf. Uw schilder helpt u bij de keuze van de juiste verfsoort voor uw specifieke schilderwerk. Schilderen is een vakmanschap en niet voor iedereen weggelegd. Vergelijk daarom gratis en vrijblijvend offertes aan van de betrouwbaarste schilders. Binnen 2 werkdagen heeft al u reactie van maximaal 6 schilders bij u in de buurt. Het naast elkaar leggen van verschillende offertes levert u direct voordeel op omdat u tot wel 40% bespaart op het uitbesteden van uw schilderwerk.

Verfsoorten offertes